3 generation house

Contemplating care between generations, a family comprising of two households decides to build a house together. While the younger couple already lives in the city, the grandparents live in the countryside and are keen to move back to the proximity of urban amenities.

BETA office for architecture and the city Amsterdam 3 generation house render section
Adapting with time

For this mini-apartment building a concept was devised capable of accommodating changing spatial demands over time. The elderly couple occupies the top apartment with generous views across the cityscape. The apartment has an elevator and level floors, making it suitable for wheelchairs. The bottom apartment has an office and a direct relationship with the garden, making it ideal for a working family with young children. The central circulation system allows a ‘surplus floor’ to be combined with either apartment.

BETA 3 generation house scheme growth

Open vs. enclosed

As though a clair-obscur, the gradient in the building’s plan is emphasized in the building’s contrasting façades. The Northern façade is mostly closed to reduce thermal loss and reduce sound exposure along the busy street. Towards the South the building opens up completely, maximizing passive solar gain and the connection with the outdoors. In between the two contrary façades, the building’s plan undergoes a gradual transformation, from compartmentalized in the North, to open-plan and structured with free-form elements towards the South. Here the building is concluded with a filter-like balcony layer.

BETA architect office Amsterdam 3 generation house construction photo

BETA architect office Amsterdam 3 generation house façade construction photo

Structured by circulation

Instead of reducing vertical circulation to a necessity, it occupies the heart of the building, optimizing the usage of space and facilitating flexibility in ownership. Omnipresent as a sculptural element in the lower apartment, the system gradually transforms into a series of voids higher up in the building.

Material and composition

The building communicates its composition and materials communicate their purpose. Hence the Southern façade is clad only with minimal triple glazing window frames to underline the building’s relationship with the outdoors. The remaining structural walls are composed of large format concrete masonry, wrapped in high-grade thermal insulation. Between these walls, bare concrete slabs span 8 meters and offer a clear plane on which warmer timber elements define spatial moments. Closed and bare towards the North, light and fragile towards the South, the building is a composition of contrasts.

BETA office for architecture and the city Amsterdam 3 generation house technical drawing

Project Details

 

YEAR: 2015 – 2017

CLIENT: private

SITE: Buiksloterham, Amsterdam (NL)

STATUS: under construction

COLLABORATORS: Huibert Spoorenberg (climate advisor), Huibers Constructieadvies (engineer), ATB Leerbroek (contractor)

TEAM: Auguste van Oppen, Evert Klinkenberg