Vondelpark

A classic villa along Amsterdam’s Vondelpark is extended and refurbished. Since its initial construction in 1911, the house has been frequently augmented, most often with questionable results. After stripping the house of its false ceilings, disproportionate window frames and other unfortunate amendments, the spatial potential became evident.

Attempts by previous architects to turn the house into a modernist open-plan villa would be reversed, returning the house to its original identity. A veranda was added, overlooking Vondelpark. Existing detailing in the building’s masonry was used as an inspiration for the refined steel structure.

BETA office for architecture and the city Amsterdam Vondelpark photo exterior

BETA office for architecture and the city Amsterdam Vondelpark watercolor

Vondelpark, Ids Wiersma, watercolor (1941)

BETA office for architecture and the city Amsterdam Vondelpark interior

BETA office for architecture and the city Amsterdam Vondelpark photo

BETA office for architecture and the city Amsterdam Vondelpark masonry scheme
original masonry (1911)
BETA office for architecture and the city Amsterdam Vondelpark steelwork scheme
new steelwork (2010)

BETA office for architecture and the city Amsterdam Vondelpark photo exterior

Project Details

YEAR

2010

CLIENT

private

SITE

Willemsparkbuurt, Amsterdam

STATUS

built

TEAM

Auguste van Oppen, Marc van Asseldonk